dinsdag 9 december 2008

Rusland in de 19e eeuw

In het begin van de 19e eeuw is Rusland een achtergebleven land, terwijl in West-Europa de industrialisatie ontwikkelde. Een groot deel van de bevolking bewerkte het land in lijfeigenschap van de adel.

Later in de 19e eeuw bloeit er een rijke en gevarieerde cultuur op in Rusland. Toch komt het percentage Adel in onder de bevolking nog niet hoger dan 1.5 procent. Ook waren er nog grote verschillen in rijkdom tussen verschillende lagen in de adel. Sommige waren niet veel rijker dan hun lijfeigen die op het land werkte, maar anderen hadden juist veel landgoed en huizen. De rijke onder de adel droegen kleding uit de westerse cultuur en hadden dezelfde zeden en gewoonten als hen. Zo spraken zij ook de Franse taal. '

In de loop van de 19de eeuw werd de adel nationalistischer (gericht op eigen land). Hierdoor nam de Franse omgangstaal af en werd er meer Russisch gepraat. De taal werd uitgebreid, waardoor het beter te gebruiken werd om gevoelens te uiten. Dit was gunstig voor de Russische literratuur hierdoor kon het zicht goed ontwikkelen.

De voorgaande eeuwen liep Rusland ook achter op het niveau van de kunsten, maar in de 19e eeuw hebben ze dit ingehaald. De schilderkunst is op hetzelfde niveau als in de westerse landen. In Rusland kwam de genrekunst tot ontwikkeling, daarin waren onderwerpen als landschap, portret en historie. Maar er waren ook kunstenaars is het harde werken van het proletariaat weer gaven, zoals Ilja Repin.

Ilya Repin. Burlaki (The Volga Bargehaulers) 1873



Ook op het gebied van muziek waren de russen goed bij. Maar met ballet waren zij wereldberoemd. De componist Tchaikovsky was een van de beroemdste in Rusland. Hij heeft de muziek bij Doornroosje gecomponeerd. Eerst twijfelde hij of hij wel voor een ballet wilde componeren mar bij het lezen van het scenario was hij meteen overtuigd. Over het ballet in de 19e eeuw kun je meer lezen bij het hoofdstuk Russisch ballet 19e eeuw.

Geen opmerkingen: